facebook  twitter

Sarađujte i razvijajte se: Kako i zašto da se udružiš sa drugim preduzetnicima?

19 feb 2019
8906 puta

Putovanje preduzetnika može biti usamljeno - morate sami donositi teške odluke, držati glavu iznad vode i imati beskrajnu zalihu snalažljivosti. Bez podrške šefa ili saradnika, stalno morate da poboljšavate svoju poslovnu strategiju, morate da pronađete nove klijente i generišete nove ideje. Najbolji način da se napreduje jeste da se udružite sa istomišljenicima.

1. Saradnja je popularan trend

Alati za saradnju na mreži, događaji za umrežavanje - ovih dana, saradnja je riječ koju ne možeš ignorisati. Ova nova klima zajedničkog rada nazvana je "kolaborativna ekonomija" - podjela ljudskih i fizičkih resursa za postizanje zajedničkih ciljeva. Preduzeća, velika i mala, mnogo su otvorenija za dijeljenje svoje stručnosti i sredstava. Na internetu postoji opcija razmjene ideja preko kontinenata i vremenskih zona - ništa te ne sprečava u partnerstvu sa drugim preduzećima širom zemlje ili širom svijeta.

2. “U istom ste čamcu”

Samo kolega preduzetnik može zaista razumjeti kroz šta prolaziš - ne član porodice i ne tvoj najbolji prijatelj. Provedi vrijeme sa drugim vlasnicima preduzeća i otkrij savjete i trikove koji su im pomogli ili jednostavno ponudite jedni drugima podršku u teškim vremenima.

3. Iskoristi moć mentorstva

Ako tek počinješ i ukoliko ti se pruži prilika da radiš sa iskusnim biznismenom, prihvati je. Iskoristi ovo iskustvo da naučiš trikove koji su ti potrebni za pokretanje biznisa.

4. Razmjenjujte ideje

Udruži se sa nekim izvan tvoje industrije i biće interesantno vidjeti kako oni posluju. Marketinške metode koje koriste, IT sistemi, tehnike upravljanja osobljem i još mnogo toga. Biti znatiželjni i otvoreni za različite načine obavljanja poslova - nikad ne znaš šta je to što možeš naučiti.

5. Uštedi!

Kako pronaći preduzetnike sa kojima ćeš sarađivati?

- Mreža kontakata
- Prostori za zajednički rad (co-working spaces)
- Događaji umrežavanja (Networking)
- Poslovni inkubatori i akceleratori